Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 57 47 785  / Χάρτης

Πότε χρειάζονται ατομική ψυχοθεραπεία τα παιδιά;

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν τους γονείς στο να ζητήσουν τη βοήθεια ψυχολόγου για το παιδί τους. Η δυσκολία προσαρμογής του στο σχολείο, η διάσπαση προσοχής, τα προβλήματα συμπεριφοράς, η αδερφική ζήλεια, το άγχος, οι φοβίες είναι τα πιο συνηθισμένα αιτήματα για θεραπεία. Ωστόσο, η παρουσία ψυχοπιεστικών γεγονότων στην οικογένεια όπως διαζύγιο, οικογενειακές συγκρούσεις, ενδοοικογενειακή βία κ.α. αποτελούν τραυματικές εμπειρίες για ένα παιδί. Πιεστικά συναισθήματα όπως θλίψη, θυμός ή και ενοχή, δημιουργούνται στα παιδιά λόγω του ότι είναι πολύ ευαίσθητα στο οικογενειακό στρες. Επιπλέον, επειδή τα παιδιά έχουν μικρή εμπειρία ζωής, λιγότερες στρατηγικές αντιμετώπισης και ελέγχου του περιβάλλοντος, συχνά θα δείξουν τη δυσφορία τους με έμμεσους τρόπους. Γίνονται ευερέθιστα ή απομονώνονται, παρουσιάζουν δυσκολίες στον ύπνο ή στο φαγητό, έχουν άγχος ή φοβίες, εκδηλώνουν σωματικές ενοχλήσεις, έχουν δυσκολίες στις σχέσεις τους με τους άλλους και συχνά μειώνεται η σχολική τους επίδοση.


Τι σημαίνει γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία παιδιών;

Στη θεραπεία παιδιών, που γίνεται με βάση το γνωσιακό-συμπεριφοριστικό μοντέλο αρχικά γίνεται ψυχοδιαγνωστική αξιολόγηση του παιδιού και μια συνάντηση με τους γονείς και το παιδί όπου συζητιούνται διαδικαστικά θέματα όπως το θεραπευτικό πλαίσιο, η συχνότητα των συνεδριών, η επικοινωνία με γονείς ή τρίτους και οι απορίες των γονιών σε σχέση με την ψυχοθεραπεία. Το παιδί μέσα στη θεραπεία ενθαρρύνεται μέσω του λόγου ή με ζωγραφιές να εκφράσει και να επεξεργαστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για αυτά που το δυσκολεύουν.

Κύριο μέλημα του θεραπευτή είναι να αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί μέσω της οποίας εφαρμόζοντας τις κατάλληλες τεχνικές να το βοηθήσει να γίνει πάλι χαρούμενο και λειτουργικό. Η συμμετοχή των γονιών μέσω της συμβουλευτικής στη διαδικασία αυτή, είναι σημαντική για την πρόοδο της θεραπείας. Η ηλικία του παιδιού καθώς και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων καθορίζουν και τη συχνότητα της συμβουλευτικής των γονέων.


Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Στο «Μαζί Μπορώ» προσφέρουμε θεραπεία σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με δυσκολίες που συνήθως αφορούν:

  • Προβλήματα συμπεριφοράς (ανυπακοή,εκρήξεις θυμού, πείσμα, ψέματα, Επιθετικότητα, δυσκολίες κοινωνικοποίησης κ.α.)
  • Δυσκολίες στις σχέσεις με γονείς, αδέρφια και συνομηλίκους.
  • Αγχώδεις διαταραχές και φοβίες (άγχος αποχωρισμού, διαταραχή πανικού, διαταραχή γενικευμένου άγχους, διαταραχή μετατραυματικού στρες, σχολική φοβία, κοινωνική φοβία κ.α.)
  • Ψυχοσωματικά συμπτώματα (τριχοτιλλομανία, τικς, κεφαλαλγίες, κ.α.)
  • Συναισθηματικές διαταραχές.
  • Θέματα χαμηλής αυτοπεποίθησης.
  • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- υπερκινητικότητας.
  • Προβλήματα καθημερινών συνηθειών (ύπνου, διατροφής, χρήση τουαλέτας)
  • Δυσκολίες στη διαχείριση πένθους και στο διαζύγιο.

Νικολάου Ελένη

Ψυχολόγος με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία.
Είναι επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Μαζί Μπορώ».

Κέντρο «Μαζί Μπορώ»

Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας

Δωδεκανήσου 104,
Περιστέρι, 12 134, Αθήνα
(πλησίον στάσης Μετρό Ανθούπολης)


210 57 47 785

693 60 600 67Newsletter

Κάντε εγγραφή συμπληρώνοντας το e-mail σας, για να λαβαίνετε νέα του Κέντρου μας:

Μιλήστε Μας, Σας Ακούμε

Όνομα:

E-mail:

Μήνυμα: