Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 57 47 785  / Χάρτης

Οόρος «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες» αφορά ένα σύνολο εγγενών και ετερογενών διαταραχών που εκδηλώνονται με δυσκολίες στο άτομο κατά τη μαθησιακή διαδικασία. Οι δυσκολίες αυτές αφορούν δυσκολίες στην απόκτηση και χρήση ικανοτήτων προφορικής κατανόησης, ομιλίας, γραφής, ανάγνωσης, λογικής σκέψης ή και μαθηματικών ικανοτήτων. Ουσιαστικά αφορούν μια «ομπρέλα» δυσκολιών κάτω από την οποία μπαίνουν οι εξής δυσκολίες: δυσλεξία, δυσπραξία, δυσαριθμισία, δυσγραφία/δυσορθογραφία.


Τι είναι η δυσλεξία;

Είναι μια ειδική μαθησιακή δυσκολία με εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Εκδηλώνεται με ορισμένες ειδικές δυσκολίες στο γραπτό λόγο, στη γραφή, στην ορθογραφία και στην εκμάθηση της ανάγνωσης. Επίσης, συχνές είναι οι δυσκολίες στα μαθηματικά, στην κατανόηση γραπτών κειμένων και στη βραχύχρονη μνήμη. Κάποιες φορές παρουσιάζονται δυσκολίες στον προφορικό λόγο, στη διάκριση του αριστερού από το δεξί και στον προσανατολισμό του χώρου ή και του χρόνου καθώς και περιορισμένη συγκέντρωση προσοχής και ανώριμη κινητικότητα.

Ωστόσο, η δυσλεξία δεν είναι ένδειξη χαμηλής νοημοσύνης ούτε και αποτέλεσμα αδιαφορίας ή τεμπελιάς του παιδιού. Η ένταση των δυσκολιών ποικίλουν από άτομο σε άτομο ανάλογα και με την ηλικία του και οι πρώτες ενδείξεις είναι η ξαφνική χαμηλή επίδοση ή αποτυχία στην ανάγνωση και στη γραφή στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, η οποία δε συμβαδίζει με την ηλικία και το νοητικό επίπεδο του παιδιού.


Ποιές είναι οι πιθανές ψυχολογικές επιπτώσεις της δυσλεξίας;

Τα προβλήματα ψυχολογικής φύσεως συνήθως συνυπάρχουν με τη δυσλεξία και κατά κανόνα προκύπτουν δευτερογενώς. Συχνή είναι η σχολική άρνηση/φοβία, οι αγχώδεις διαταραχές, οι συναισθηματικές δυσκολίες, τα προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο ή στο σπίτι, η υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής.


Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση;

Η έγκαιρη διάγνωση, ακόμα και από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, είναι σημαντική διότι όσο νωρίτερα το παιδί ακολουθήσει το πρόγραμμα εξειδικευμένης παιδαγωγικής παρέμβασης, τόσο λιγότερες θα είναι και οι πιθανές ψυχολογικές του επιπτώσεις.


Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Στο «Μαζί Μπορώ» πραγματοποιείται:

  • Διάγνωση και αξιολόγηση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών μέσω εξειδικευμένων ψυχομετρικών εργαλείων.
  • Εξειδικευμένο πρόγραμμα ειδικής παιδαγωγικής αποκατάστασης με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό και ασκήσεις.
  • Επαναξιολόγηση του προγράμματος ανά τακτά διαστήματα με τροποποιήσεις ανάλογα με την πρόοδο του παιδιού.
  • Συμβουλευτική γονέων όπου προτείνουμε στους γονείς νέους τρόπους μελέτης για το παιδί ενώ συνεργαζόμαστε και με τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς.
  • Αξιολόγηση της συναισθηματικής κατάστασης του παιδιού και παροχή ψυχολογικής υποστήριξης εάν χρειάζεται.

Νικολάου Ελένη

Ψυχολόγος με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία.
Είναι επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Μαζί Μπορώ».

Κέντρο «Μαζί Μπορώ»

Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας

Δωδεκανήσου 104,
Περιστέρι, 12 134, Αθήνα
(πλησίον στάσης Μετρό Ανθούπολης)


210 57 47 785

693 60 600 67Newsletter

Κάντε εγγραφή συμπληρώνοντας το e-mail σας, για να λαβαίνετε νέα του Κέντρου μας:

Μιλήστε Μας, Σας Ακούμε

Όνομα:

E-mail:

Μήνυμα: