Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 57 47 785  / Χάρτης

Ορόλος των γονέων στη σύγχρονη οικογένεια είναι πολύπλοκος. Πολλές φορές φαίνεται πως η αγάπη τους για τα παιδιά τους σε συνδυασμό με το γονικό ένστικτο δεν είναι αρκετά για την ανατροφή τους. Συχνά οι γονείς έρχονται σε αδιέξοδο σε σχέση με το πώς πρέπει να διαχειριστούν τις δυσκολίες του παιδιού ή του εφήβου, με αποτέλεσμα να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα και ανεπάρκεια στο ρόλο τους.


Πως βοηθάει η συμβουλευτική γονέων;

Καταρχήν έχει στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου του κάθε γονέα. Μέσω της συμβουλευτικής οι γονείς αποδέχονται και στηρίζουν το παιδί ή τον έφηβο, κατανοούν τις συμπεριφορές τους και μαθαίνουν τις κατάλληλες τεχνικές για να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων ψυχολογικών δυσκολιών των παιδιών ή των εφήβων. Επιπλέον, η σωστή διαπαιδαγώγηση συχνά είναι μια δύσκολη δουλειά, διότι κάθε παιδί έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία και λόγω αυτού να επηρεάζεται σε διαφορετικό βαθμό από τις στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνει. Με τη συμβουλευτική οι γονείς βοηθούνται να γίνουν αποτελεσματικότεροι σε θέματα διαπαιδαγώγησης παιδιών και εφήβων και μαθαίνουν πως να τους ενισχύουν στην κατεύθυνση της συναισθηματικής τους ωρίμανσης και αυτονόμησης.


Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η συμβουλευτική γονέων;

Ορισμένα από τα θέματα παιδιών και εφήβων που αφορούν τη συμβουλευτική γονέων και μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία των γονέων, είναι τα εξής:

  • Προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι ή στο σχολείο.
  • Δυσκολίες σχολικής προσαρμογής.
  • Συναισθηματικές διαταραχές.
  • Αγχώδεις διαταραχές και φοβίες.
  • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
  • Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
  • Διαζύγιο, απώλεια.

Οι συνεδρίες μπορεί να πραγματοποιούνται είτε αποκλειστικά με τους γονείς ή τους κηδεμόνες, ή να γίνονται συμπληρωματικά με τις ατομικές συνεδρίες του παιδιού ή του εφήβου. Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται ανά περίπτωση.

Νικολάου Ελένη

Ψυχολόγος με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία.
Είναι επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Μαζί Μπορώ».

Κέντρο «Μαζί Μπορώ»

Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας

Δωδεκανήσου 104,
Περιστέρι, 12 134, Αθήνα
(πλησίον στάσης Μετρό Ανθούπολης)


210 57 47 785

693 60 600 67Newsletter

Κάντε εγγραφή συμπληρώνοντας το e-mail σας, για να λαβαίνετε νέα του Κέντρου μας:

Μιλήστε Μας, Σας Ακούμε

Όνομα:

E-mail:

Μήνυμα: