Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 57 47 785  / Χάρτης

Τι συμβαίνει στην εφηβεία;

Ημεταβατική περίοδος από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή, η εφηβεία, μεταξύ 13 και 18 ετών περίπου, αφορά μια σημαντική περίοδο στη ζωή κάθε νέου διότι καλείται να περάσει στην αυτονομία, να προετοιμαστεί ψυχοσυναισθηματικά για την ενήλικη ζωή και να καθορίσει το ποιός είναι.

Για τον έφηβο η φάση αυτή, συνήθως δεν είναι εύκολη. Χαρακτηρίζεται από τη λεγόμενη κρίση προσωπικότητας, σε συνδυασμό με την επιθυμία ανεξαρτητοποίησής του σταδιακά από την οικογένεια μέσα από τις επιρροές κυρίως των συνομηλίκων, την σεξουαλική του αφύπνιση, τον έντονο συναισθηματισμό και τις συνεχείς σωματικές αλλαγές.

Χαρακτηρίζεται από ένταση, συναισθηματική αστάθεια και αντικρουόμενες διαθέσεις. Αυτή την περίοδο οι έφηβοι επαναδιαπραγματεύονται τυχόν δυσκολίες που έχουν προκύψει στις σχέσεις με τους γονείς και σε θέματα αυτονομίας κατά την παιδική τους ηλικία, οπότε οι συγκρούσεις μαζί τους είναι αναπόφευκτες. Επιπλέον, πιθανή παρουσία ψυχοπιεστικών γεγονότων στο οικογενειακό πλαίσιο (π.χ. διαζύγιο, απώλεια, ασθένεια, οικογενειακές συγκρούσεις) συνήθως επιβαρύνουν τον έφηβο.

Συχνά οι γονείς παρατηρούν αλλαγές στη συμπεριφορά του εφήβου. Μπορεί ξαφνικά να γίνεται πολύ επιθετικός ή μελαγχολικός, να αγχώνεται υπερβολικά ή να είναι αδιάφορος, να επικοινωνεί λιγότερο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, να κάνει τα πάντα προκειμένω να είναι αρεστός στους φίλους του ή να κλείνεται τελείως στον εαυτό του, να αρνείται να πάει σχολείο ή και να μειώνονται αναίτια οι σχολικές του επιδόσεις.


Πως μπορεί η ατομική ψυχοθεραπεία να βοηθήσει τον έφηβο;

Μέσω της ατομικής ψυχοθεραπείας δίνεται στον έφηβο η ευκαιρία να επικοινωνήσει ανοιχτά με έναν ενήλικα μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και απορρήτου προκειμένω να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του. Όλα όσα τον αγχώνουν, τον φοβίζουν, τον προβληματίζουν ή τον κάνουν να νιώθει ενοχές μπορεί να τα εκφράσει και να τα επεξεργαστεί με σκοπό να βοηθηθεί η ομαλή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.


Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Στο «Μαζί Μπορώ» προσφέρουμε θεραπεία σε εφήβους με δυσκολίες που συνήθως αφορούν:

  • Συναισθηματικές διαταραχές (π.χ. εφηβική κατάθλιψη).
  • Αγχώδεις διαταραχές και φοβίες.(γενικευμένο άγχος, σχολική άρνηση, φοβίες, κρίσεις πανικού, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κ.α.)
  • Θέματα σχολικού εκφοβισμού(bullying).
  • Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις (συνομήλικοι, μέλη οικογένειας, άλλο φύλο).
  • Προβλήματα συμπεριφοράς (Επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, καταστροφικότητα, παραβατικότητα, απάθεια, κοινωνική απόσυρση).
  • Προβλήματα ταυτότητας φύλου.
  • Εξάρτηση από το διαδίκτυο.
  • Διατροφικές διαταραχές, θέματα με την σωματική εικόνα του εφήβου.
  • Ψυχοσωματικά συμπτώματα.
  • Δυσκολίες στη διαχείριση πένθους και στο διαζύγιο.

Όποιες και να είναι όμως οι δυσκολίες του εφήβου εκτός από τον ίδιο επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρη την οικογένεια. Για το λόγο αυτό συνήθως παράλληλα με την ατομική του θεραπεία απαιτείται και συμβουλευτική γονέων. Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται ανά περίπτωση.

Νικολάου Ελένη

Ψυχολόγος με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία.
Είναι επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Μαζί Μπορώ».

Κέντρο «Μαζί Μπορώ»

Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας

Δωδεκανήσου 104,
Περιστέρι, 12 134, Αθήνα
(πλησίον στάσης Μετρό Ανθούπολης)


210 57 47 785

693 60 600 67Newsletter

Κάντε εγγραφή συμπληρώνοντας το e-mail σας, για να λαβαίνετε νέα του Κέντρου μας:

Μιλήστε Μας, Σας Ακούμε

Όνομα:

E-mail:

Μήνυμα: