Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 57 47 785  / Χάρτης

ΤΥΠΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Another Blog Post
31 Αυγ 2013 | από: Νικολάου Ελένη

Έχετε παρατηρήσει με ποιο τρόπο αντιδράτε στις διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας; Μήπως προσπαθείτε να είστε ‘καλοί’ λέγοντας πάντα ΄ναι΄ σε φίλους, συγγενείς, συναδέρφους κ.τ.λ. εις βάρος των δικών σας επιθυμιών ή συμφωνείτε παρ΄όλο που πιστεύετε ότι έχουν άδικο; Υπάρχουν φορές που αισθάνεστε ότι τα δικαιώματά σας καταπατούνται χωρίς να διαμαρτύρεστε για αυτό; Φοβάστε να πείτε τη γνώμη σας, μήπως είναι λάθος; Αισθάνεστε άγχος ή ενοχές όταν λέτε σε κάποιον ΄όχι’ για κάτι που δεν θέλετε; Προσπαθείτε να αποφύγετε πάση θυσία την αρνητική κριτική και υποχωρείτε; Νιώθετε φόβο μπροστά σε άτομα κύρους; ή μήπως γίνεστε επιθετικοί χάνοντας τον έλεγχο και νιώθοντας ενοχές για αυτή σας τη συμπεριφορά; άλλες φορές πάλι προσπαθείτε να δείχνετε υποστηρικτικοί αλλά τελικά να λειτουργείτε υπόγεια σε βάρος των άλλων;

Αν σε κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις αναγνωρίζετε τον εαυτό σας, τότε φαίνεται να μη γνωρίζετε τι σημαίνει διεκδικητική συμπεριφορά. Αποτέλεσμα αυτού είναι πιθανά να μην μπορείτε να ανταποκριθείτε στα προβλήματα της καθημερινότητας, να δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε με τους γύρω σας, να νιώθετε έλλειψη κατανόησης, να αισθάνεστε άγχος, αβοηθητότητα, αδικία, θυμό ή και ενοχές. Ποιο τύπο συμπεριφοράς τελικά ακολουθείτε όταν πρόκειται να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας τελικά; Σύμφωνα με την E.Kennerley, υπάρχουν οι εξής τρείς τύποι συμπεριφοράς:

 • Α) Παθητικός τύπος: υποχωρείτε σε όλα γιατί δεν επιθυμείτε να συγκρούεται με τους άλλους και να τους στεναχωρήσετε. Είστε τα ΄καλά΄ παιδιά που συνεχώς γεμίζουνε θυμό τον εαυτό τους, γιατί η μικρή υποχώρηση στο παρόν θα φέρει τη μεγαλύτερη στο μέλλον. Νιώθοντας ότι οι άλλοι εκμεταλλεύονται τα δικαιώματα που εσείς τους παραχωρήσατε και που ποτέ δεν τους ζητήσατε να σεβαστούν, μειώνεται η αυτοεκτίμησή σας και σχηματίζετε αρνητική εικόνα για εσάς γεγονός που οδηγεί πάλι σε παθητικότητα. Ως παθητικό άτομο βρίσκεστε σε υπερένταση που σας προκαλείται από την εσωτερικευμένη δυσαρέσκεια, το θυμό και πολλά άλλα ανέκφραστα αρνητικά συναισθήματα.
 • Β) Επιθετικός τύπος: είστε θορυβώδης, θέλετε να υπερισχύετε αγνοώντας τα συναισθήματα ή τις σκέψεις των άλλων. Έχετε συχνά ξεσπάσματα θυμού, πολλές φορές όμως σε λάθος στιγμή και με λάθος άτομα. Πιστεύετε πως έτσι θα συνεννοηθείτε με τους γύρω σας, τσακώνεστε συχνά και αν και συνήθως υπερισχύετε αυτό γίνεται σε βάρος των καλών διαπροσωπικών σχέσεων. Όταν η επιθετικότητά σας μειωθεί και φύγει προσωρινά ο θυμός, συχνά νιώθετε ενοχές που σας δημιουργούν εσωτερική υπερένταση και οι οποίες με τη σειρά τους, σας ευαισθητοποιούν σε νέο ξέσπασμα με την παραμικρή αφορμή. Τα νεύρα σας "ανάβουν" σε χρόνο μηδέν, όπως και ένας αναπτήρας.
 • Γ) Χειριστικός τύπος: λειτουργείτε με καλυμμένη επιθετικότητα, προσπαθώντας να ελέγξετε τις καταστάσεις. Μπορεί να είστε φαινομενικά υποστηρικτικοί αλλά ουσιαστικά με συναισθηματικούς εκβιασμούς και έμμεσους τρόπους, προσπαθείτε να επιτύχετε τους στόχους σας. Τελικά, η χειριστικότητα μας κάνει να λειτουργούμε πολύ μακριά από τις πραγματικές μας ανάγκες και τα θέλω καθώς και από την πραγματική μας εικόνα. Συναισθήματα μοναξιάς, αίσθημα κενού τελικά γίνονται ένα με εμάς.
 • Δ) Διεκδικητικός τύπος: νιώθετε ικανός να εκφράσετε τα δικαιώματά σας με ξεκάθαρο τρόπο και ταυτόχρονα με σεβασμό προς τον εαυτό σας και τους άλλους. Συγκεκριμένα:
  • Λέτε ΄όχι΄ χωρίς ενοχές.
  • Ζητάτε ξεκάθαρα αυτό που θέλετε, αλλάζετε όμως και γνώμη όταν θέλετε.
  • Λέτε ΄δεν ξέρω΄, ΄δεν καταλαβαίνω΄, ΄δεν με ενδιαφέρει΄, χωρίς ενοχές.
  • Κάνετε λάθη για τα οποία θα αναλαμβάνατε την ευθύνη.
  • Δεν δικαιολογείτε πάντα τον εαυτό σας στους άλλους, για κάτι που δεν θέλετε.
  • Επιλέγετε αν, ποιόν και πότε θα βοηθήσετε.
  • Παίρνετε αποφάσεις και αναλαμβάνετε την ευθύνη τους.
  • Δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα προβλήματα των άλλων.
  • Ζητάτε βοήθεια και συναισθηματική στήριξη όταν τη χρειάζεστε.
  • Έχετε ιδιωτικό χώρο και χρόνο.
  • Νιώθετε και εκφράζετε τα αρνητικά σας συναισθήματα όπως θυμό, θλίψη, πόνο.
  Για να μπορείτε να έχετε αυτή τη συμπεριφορά προϋπόθεση είναι να αναγνωρίζετε στον εαυτό σας τα παραπάνω ως βασικά σας δικαιώματα στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Διαβάστε Επίσης...

ΔΕΚΑ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Η αυτοεκτίμηση είναι το ψυχικό εφόδιο που χτίζεται στην παιδική ηλικία και συνοδεύει κάθε έναν από εμάς σε όλη του...

Περισσότερα...
EΠΟΧΙΚH ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Με την έναρξη του φθινοπώρου δεν είναι λίγα τα άτομα που εκδηλώνουν μια σταδιακή επιδείνωση της διάθεσης τους με αποκορύφωμα...

Περισσότερα...
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ: ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΤΥΠΟΣ ΓΟΝΙΟΥ ΕΙΣΤΕ;

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια οι γονείς ενδιαφερόντουσαν πρώτιστα για την πνευματική και διανοητική καλλιέργεια των παιδιών τους, θεωρώντας ...

Περισσότερα...
ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ;

Παρ’όλο που η διαδικασία της θέσπισης ορίων στα παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους γονείς, ωστόσο...

Περισσότερα...

Νικολάου Ελένη

Ψυχολόγος με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία.
Είναι επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Μαζί Μπορώ».

Κέντρο «Μαζί Μπορώ»

Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας

Δωδεκανήσου 104,
Περιστέρι, 12 134, Αθήνα
(πλησίον στάσης Μετρό Ανθούπολης)


210 57 47 785

693 60 600 67Newsletter

Κάντε εγγραφή συμπληρώνοντας το e-mail σας, για να λαβαίνετε νέα του Κέντρου μας:

Μιλήστε Μας, Σας Ακούμε

Όνομα:

E-mail:

Μήνυμα: